Borås Idrottshistoriska Sällskap

MUSEET

Borås Idrottsmuseum ligger i Boråshallen på Bockasjögatan 2. Museet består av en filmsal och ett utställningsrum. Utanför det egentliga museet finns en speciell Olympiamonter, Boråsidrottens Wall of Fame samt en vägg där mottagarna av Boråsmedaljen för årets bästa idrottsprestation i Borås visas.

Museet har inga fasta öppethållandetider. Det hålls öppet i anslutning till olika arrangemang i Boråshallen som t ex Borås Baskets samtliga matcher, tilfälliga arrangemang som Davis Cup, Federation Cup, Cheer Leading-SM och liknande plus beställda visningar. Inträdet är fritt.

Klicka för större bild

I museets samlingar finns bland annat den här fina crosscykeln från 

Marcus ”Bubben” Hansson som blev världsmästare 1994.

Till rariteterna hör naturligtvis också Helge Zandéns tavla med en skidåkare, en tavla som deltog i Berlinolympiaden 1936! Det var ju nämligen så att 1912 – 1948 tävlade man även i konst, poesi och musik och Zandéns tavla var alltså det svenska bidraget på konstområdet som emellertid inte vann någon medalj.

Lennart Hjortvall standardcykel med vilken han deltog och vann Sverigeloppet Haparanda – Ystad 1951, väcker många tankar, inte minst kring materialutveckling.

Du kan också läsa insamlingsboken från den insamling som möjliggjorde brottaren Gustaf Klaréns resa till Los Angeles 1932 där han tog en bronsmedalj. SOK hade inte råd men boråsarna ville annorlunda och bidrog med små och stora belopp så att Klarén kunde resa. Och vilka som gjorde det och vad de gav kan du alltså läsa här.

I filmsalen finns också en del utställningsmaterial men framför allt möjligheter att visa ett trettiotal sittande ca 500 klassiska idrottsfilmer från SVT och SF samt nytt och gammalt idrottsmaterial från nätet.

I olympiamontern mitt emot museet kan man se hur modet förändrats vad gäller deltagarnas dräkter och reseutrustning, en svensk tävlingscykel från London-OS 1948 och inte minst ett deltagardiplom med baron Pierre de Coubertins namnteckning.

Wall of Fame-väggen instiftades 2007 då de första 15 idrottsprofilerna valdes in av den speciella jury som BIS utsett. För att man ska komma  i fråga krävs att man har tävlat för/varit ledare i en boråsklubb samt att man har meriter från såväl nationell som internationell nivå i sin sport.

Antalet invalda idrottare är nu uppe i 35 i sammanlagt 14 olika sporter. 26 är män och 9 kvinnor. Fotboll är av naturliga skäl den mest representerade sporten med åtta invalda varav sju män och en kvinna. Sex av männen är elfsborgare och en norrbyit. Invalen görs en gång om året, vanligen i samband med en match i basketligan.

På ytterligare en vägg hänger slutligen mottagarna av Boråsmedaljen för föregående års bästa idrottsprestation i Borås. Medaljen har delats ut sedan 1938. Förste pristagare var brottaren Axel Cadier följd av Elfsborgs Sven Jonasson. Den senaste, för 2014, var Klas Ingesson som fick medaljen postumt vid en ceremoni på Borås Arena.

Copyright © 2015 Borås Idrottshistoriska Sällskap, All Rights Reserved